Heb jij al eens een online training gelanceerd?
Goed bezig! En hoe is dat gegaan? Liep het zoals je je het had voorgesteld? Of ben je toch niet helemaal tevreden over het resultaat? Hoor ik je denken: “Ik heb hier zo hard aan gewerkt… Ik had meer deelnemers voor mijn online training verwacht. Is dit alles?”
Wel, weet dat dat niet abnormaal is. Er komt wel wat bij kijken, hè. Eigenlijk is het een business op zich. Een online training business dan nog wel. En dat vergt een bepaalde aanpak. Ik zet je graag op de goede weg.
Hoe krijg je meer deelnemers voor je online training?
Oké, ik ga je hieronder VIJF vragen stellen. Denk eens goed na over het antwoord. Kijk eens zo kritisch mogelijk naar je proces. Misschien haal je er iets uit om zo je proces bij te sturen. Om zo meer deelnemers voor je online training te krijgen. Afterall, het is èn blijft een leerproces. It never stops.
Vijf vragen om jezelf te stellen als je meer deelnemers wil voor je online training:
- Welk probleem heeft je droomklant?
- ‘Kent’ je droomklant jou?
- Heb je al een e-mail lijst?
- Heb je een blog, podcast of video kanaal?
- Pak je het persoonlijk aan?
Oké, we duiken erin!
VRAAG N°1: Welk probleem heeft je droomklant?
Ik ga er in eerste instantie van uit dat je perfect weet wie je droomklant is.
Maar heb je ook de problemen of uitdagingen van je droomklant in kaart gebracht? Heb je gevalideerd met je droomklant waar die nood aan heeft?
Want jouw online cursus is een OPLOSSING voor één van de problemen van je droomklant.
Als je online trainingen lanceert, waar jouw droomklant geen behoefte aan heeft, dan heeft dat uiteraard een negatieve impact op het aantal inschrijvingen. #deuh
TIP Weet je niet met welke online training te starten? Focus eerst op de online training waar het meeste vraag naar is. Zo neem je meteen een vliegende start. |
Connecteer met je droomklant
Nog werk aan de winkel, zeg je? Dan is mijn raad om te connecteren met je droomklant en om de “problemen” (of uitdagingen / noden) in kaart te brengen.
En dat moet je blijven doen! Want de wereld waarin we leven verandert continue. Hetzelfde geldt voor je droomklant.
Wat die vandaag nodig heeft, kan morgen misschien al niet meer zo zijn.
Lees zeker ook deze blog. Je vindt er 8 tips om beter te connecteren met je droomklant.
VRAAG N°2: ‘Kent’ je droomklant jou?
Waarom vraag ik dat?
Wel, je hebt geen winkel in een drukke winkelstraat met een uitnodigende etalage die de interesse opwekt van je droomklant zodat die vervolgens binnen komt wandelen om meer te weten te komen over jou en hetgeen je aanbiedt.
Nope, je zit online!
Samen met vele andere ondernemers.
En we willen allemaal hetzelfde: dat onze droomklant ons vindt èn ook nog eens overtuigd geraakt dat wij diegene zijn die hem of haar kan verder helpen.
We willen dus allemaal zoveel mogelijk deelnemers voor onze online training. Zoiets gebeurt niet in 1, 2, 3. Je moet het dus anders aanpakken.
Hoe kan je droomklant je beter leren kennen?
Wel, laten we even terug gaan naar je hypothetische winkel in de drukke winkelstraat.
In je winkel kan je droomklant je “producten” zien, voelen, smaken, ruiken, beluisteren…. Ze kunnen een voorsmaakje krijgen van je “product”. Maar je hebt geen winkel dus. Je hebt wel online trainingen die je in de grote online wereld te koop aanbiedt.
Hoe kan je droomklant een “voorsmaakje” krijgen van je online trainingen? Dat kan je doen door een stukje “gratis” aan te bieden. Een voorproevertje als het ware.
Met dat voorproevertje kan je aantonen dat jij:
- bent wie je bent (gewoon door jezelf te zijn) -> op die manier kan je potentiële klant aanvoelen of ‘jouw manier van zijn’ resoneert met die van hem of haar
- de nodige expertise in huis hebt (bijvoorbeeld: het delen van een quick win)
- iemand online iets kan aanleren (bijvoorbeeld: een video waar ze kunnen kennismaken met jouw stijl van trainen)
- leuke, impactvolle en gebruiksvriendelijke online trainingen aanbiedt (bijvoorbeeld: laat ze kennismaken met je leerplatform)
Uiteraard ga je in dat voorproevertje ook één van je betalende online trainingen in de kijker zetten (bijvoorbeeld: een vervolgaanbod voor wanneer ze meer ‘in diepte willen duiken’).
Want doe je bovenstaande goed, dan wil jouw deelnemer uiteraard meer leren van jou.
Maak een mini online training
Als je online trainingen verkoopt, is een mini online training het ideale voorproevertje. Het is de perfecte oplossing om je droomklant je beter te laten kennen als persoon, expert èn trainer. Een mini online training kan je gratis of aan een klein prijsje aanbieden (vb. < € 50).
Met een mini online training, kan je
- waarde geven en meteen een mini-probleem oplossen
- laten zien wat jouw stijl van trainen is (een training is immers persoonlijk en de KLIK moet er zijn)
- je deelnemer laten kennismaken met jouw leerplatform en hoe jij online leren aanpakt
- op het einde doorlinken naar je betalende online training voor het geval ze meer in de diepte willen duiken (en of ze dat willen ?)
Een online training is persoonlijk
Wil je zoveel mogelijk deelnemers voor je online training? Onthoud dan dat een online training enorm persoonlijk is. De klik met de trainer is voor velen heel belangrijk. Maar dat weet je droomklant pas nadat die iets koopt.
En laat dat nu net een drempel zijn voor velen. Vermoedelijk ook voor jezelf. Laat ze dus de klik voelen door bijvoorbeeld een (gratis) mini online training aan te bieden.
Hiermee verhoog je je kansen op méér inschrijvingen.
VRAAG N°3: Heb je al een e-mail lijst?
Wellicht ben jij ook wel – bewust dan – ingeschreven op één of meerdere mailing lijsten van ondernemers.
Denk eens even na. Wanneer doe je zoiets?
- Omdat je het interessant vindt wat die ondernemer te vertellen heeft
- Omdat je mogelijks de hulp van die ondernemer ooit wil inschakelen
Awel, jij moet hetzelfde doen voor jouw droomklanten! Want mensen die zich aanmelden voor je mailing, zijn het meest geïnteresseerd. Ze zijn meer geïnteresseerd dan volgers op Instagram. Net omdat ze dat extra stapje doen. Warme leads noemen ze dat. Ze komen vanzelf naar jou en zeggen onrechtstreeks:
“hey lieve ondernemer, wat jij doet vind ik waanzinnig interessant! ik wil op de hoogte gehouden worden van alles waar jij mee bezig bent!”
Bovendien zijn de e-mail adressen van deze warme leads van jou. Dat ligt anders met social media. Als de Mark morgen gehackt wordt, dan ben je alles wat je opgebouwd hebt kwijt!
Als morgen social media plat ligt omwille van interne technische redenen (it happened before)… dan kan je niemand bereiken.
Zorg dus voor een mailing lijst
En hoe meer mensen op je mailing lijst, hoe hoger de kans op meer inschrijvingen voor je online trainingen.
Je moet het wel goed aanpakken hè.
- Het gaat hier over (opr)echte leads die zich spontaan inschrijven (en geen e-mail adressen die je ergens uit een ver verleden bij elkaar gesprokkeld hebt om vervolgens op te laden – wat ook niet zomaar mag, GDPR-wise)
- Verwen ze met waarde, nog eens waarde, en nog meer waarde
- Stuur ze regelmatig iets, maar ook niet teveel! Je wil niet gaan spammen. Je wil wel dat ze uitkijken naar jouw mailtje. Bijvoorbeeld maximum 1 x per week.
TIP Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een e-mail service provider zoals Mailchimp, Mailblue, Convertkit, Active Campaign… Er zijn er verschillende op de markt. Test er enkele en kies wat het beste bij jou past. Dat is voor iedereen anders. Als je het persé wil weten, ik gebruik Mailchimp en ben daar heel tevreden over |
VRAAG N°4: Heb je een blog, podcast of video kanaal?
Je moet niet op elk social media kanaal aanwezig zijn. Kies gewoon wat het beste bij jou past. En uiteraard ook bij je droomklant. Als die voornamelijk op LinkedIn zit, heeft het geen zin om voor Instagram te kiezen.
Wat je ook kiest, ik raad je wel aan om ook in te zetten op één van onderstaande kanalen:
- een blog
- een podcast of Clubhouse
- een videokanaal zoals Youtube, Vimeo, IGTV, Reels, Tiktok…
Schrijf je graag? Dan is een blog ideaal! (mijn favoriet)
Babbel je graag? Dan is een podcast of Clubhouse ideaal! Een podcast kan je op voorhand opnemen. Clubhouse is live uiteraard. (kies opnieuw wat je het beste past)
Pak je goed op video? En/of doe je dat graag? Kies dan voor een videokanaal.
Waarom deze kanalen?
Omdat je via deze kanalen nog meer waarde kan delen dan op social media. Als je het slim aanpakt, kan je ook nog meer verkeer, gratis by the way, naar je website en online trainingen creëren.
Bovendien kan je – via call-to-actions – je (gratis) mini online training (zie VRAAG N°2 hierboven) in de kijker zetten.
Of je mailing (zie VRAAG N°3 hierboven). Of meteen je betalende online training.
Zie wel dat je waarde deelt die relevant is aan je online trainingen.
Via deze kanalen vinden meer van jouw droomklanten jou en je online trainingen. Spreek dan wel de taal die zij spreken. ORGANISCH VERKEER dus!
Maar nogmaals, je moet niet ALLES doen. Kies je winning team.
VRAAG N°5: Pak je het persoonlijk aan?
De sales zit in de follow-up zeggen ze wel eens. En dat klopt. Persoonlijke follow-up dan wel.
Maar dat werkt alleen als je regelmatig connecteert met je droomklant. Anders komt het “verkoperig” over.
Denk eens even na. Heb je ooit al eens een (online/offline) “babbeltje” gemaakt met iemand waarvan je weet dat zij/hij mogelijks interesse heeft in één van je betalende online trainingen?
Maar heeft die zich niet ingeschreven voor je online training? Contacteer deze persoon dan even persoonlijk. Je kan gewoon inhaken op je vorige gesprek.
Misschien heeft hij/zij het wel gemist? Er gebeurt dan ook zoveel online, we zien niet alles wat er passeert. We lezen niet elke e-mail. We lezen niet elke post. Ook omdat het algoritme van social media dit wat bemoeilijkt.
Een persoonlijke aanpak doet soms wonderen. Zeker als je nog maar net gestart bent.
En misschien heeft die persoon dan toch geen interesse meer. Dat kan hè en dat is niet erg. Niet iedereen is jouw droomklant. Maar dan weet je wel waarom, en hoef je hier niet je hoofd over te breken.
Meer deelnemers voor je online training krijg je zo
Zoals ik schreef, er komt wel wat bij kijken. Het is niet alleen een kwestie van een top van een online training te bouwen.
Eerst moet er voldoende verkeer, en dus voldoende interesse zijn. Het proces dat je rond je online trainingen opzet, is dus enorm belangrijk. ✌
Bovenstaande vragen, zijn maar het topje van de ijsberg. Er komen nog extra zaken bij kijken uiteraard.
Lees zeker ook deze blog. Je vindt er 8 tips om beter te connecteren met je droomklant.
Wil je graag meer deelnemers voor je online training?
Vraag je jezelf af wat je allemaal kan doen om meer deelnemers voor je online training te krijgen? Het is wat ik noem ‘een sterke basis’ bouwen. Dat doe je lang voordat je het eerste woord van je online training schrijft.
Duik in de diepte met mijn online training
Wil je het liever niet zelf uitzoeken? Ik leer je in drie modules en drie groeimodules hoe je een sterke basis bouwt voor succesvolle online trainingen.
Of anders gezegd, hoe kan je een winstgevende business bouwen rond je online trainingen? Een business die zijn werk doet terwijl je slaapt, in de winkel staat met je kids, of op vakantie bent?
Je hoeft niets meer uit te zoeken. Volg gewoon mijn stap-voor-stap instructies.
Mijn favoriete tools voor online trainingen? Dat zijn Thinkific and Plug & Pay!
Ik ben die hard fan van Thinkific. Dit all-in-one online leerplatform laat je toe om een leuk, impactvolle, gebruiks- èn onderhoudsvriendelijke online leeromgeving te bouwen. Je hoeft geen IT kennis te bezitten!
Benieuwd? Klik op het logo en maak alvast je gratis account aan.
Thinkific heeft een geïntegreerde betaalpagina. Super handig, alleen kan je hiermee enkel credit card & Paypal aanbieden aan je klanten.
Gelukkig kan je koppelen met Plug & Pay dat ongelooflijk veel mogelijkheden biedt. Met Thinkific en Plug & Pay heb je dus een gouden duo.
Meer weten over Plug & Pay? Klik op het logo en test het 14 dagen gratis uit.
Meer weten over de strategie achter succesvolle online trainingen?
Lees dan zeker mijn artikel waar ik je meer vertel over de ultieme strategie voor je online cursus. Of ontdek mijn 8 tips over hoe je je online cursus kan boosten wanneer je nog maar net start. Extra strategische tips voor succesvolle online cursussen vind je hier.
Heb je nog vragen?
Zit je nog met vragen?
Stuur me een e-mail op hello@teacheroes.be en ik help je graag verder!