Lanceer een testversie van je online cursus

Bij het lanceren van een testversie van je online cursus focus je voornamelijk op de inhoud, minder op de vorm en al zeker niet op de details. Het is de ideale manier om laagdrempelig te starten, snel te leren en hard te groeien. Een win-win situatie voor jou en je droomklant.

Een testversie van je online cursus (ook wel bètaversie of bètalancering genoemd) helpt je om op korte tijd, grote stappen te zetten. Waarom dat is, en hoe je dit aanpakt, verneem je hieronder.

NEWSFLASH. Als je een online cursus wil, dan komt daar wel wat bij kijken. Het is veel meer dan alleen een onderwerp kiezen en vervolgens de lessen uitwerken. Tenminste als je een succesvolle online cursus wil.

via GIPHY

Wil je een succesvolle online cursus?

Dan staat dit op je to do-lijst:

 • Je droomklant door en door kennen (lees mijn 8 tips om te connecteren met je droomklant)
 • Een geschikt onderwerp kiezen
 • Structuur creëren
 • De inhoud uitwerken
 • Je online cursus lanceren
 • Opvolgen en bijsturen
 • Je inschrijvingen blijven boosten

En dan heb je nog alle technische shizzle die erbij komt kijken.

 • Welk leerplatform?
 • Welke tools?
 • Hoe automatiseer je je processen zoveel mogelijk?
 • Op welke manier breng je je online cursus tot bij je droomklant?
 • Hoe laat je je klant betalen?

Tijd is onze grootste vijand

Hoewel je beseft dat het je inkomsten gaat opleveren (als je het goed aanpakt tenminste ?), moet je eerst wel de tijd vinden. Tijd bovenop de drukke agenda die je al hebt.

En daar wringt het schoentje voor veel ondernemers. Want tijd is onze grootste vijand.

Wel, ik heb goed nieuws voor jou. En al helemaal voor de perfectionisten onder ons.

Done is better than perfect

Je online training moet niet perfect zijn, en het proces dat je volgt tot (en na) je lanceert al helemaal niet. Alle toeters en bellen zijn in eerste instantie dus overbodig. Dat is voor later.

Lanceer een testversie van je online cursus

Even een stap terug. Je droomklant wil je online training NIET voor de toeters en bellen. Die wil jouw online training voor het RESULTAAT dat jij belooft. De reden waarom jouw droomklant zich heeft ingeschreven voor je online training.

Dat is de enige vereiste als je start met online trainingen. Als je dit voor elkaar krijgt, is je online training “goed genoeg” om te lanceren.

Goed genoeg dus. Niet perfect. It’s all part of the plan, by the way. ? 

Je kan dus een testversie van je online cursus lanceren. Beschouw het als een soort van prototype (ook wel bètaversie of bètalancering genoemd). Wanneer je een testversie van je online cursus lanceert, geldt het “goed genoeg” principe voor zowel je online cursus als het proces dat je volgt om je testversie te lanceren.

Let’s zoom in.

Bekijk onderstaande afbeelding

testversie van je online cursus

Wat betekent dit voor je online cursus?

Deze afbeelding toont hoe je aan de slag kan gaan met je online cursus. 

Er zijn 2 opties

⓵ Je bouwt een degelijke auto ? 

of

⓶ Je bouwt een fancy sportwagen ? 

Het verschil tussen beide opties is dat je de auto ? onderdeel na onderdeel bouwt. Je gaat die pas op de markt brengen als die he-le-maal af is. Als het een degelijke auto is.

Je fancy sportwagen ?  daarentegen is het resultaat van al hetgeen je geleerd hebt van 4 eerdere producten die je op de markt hebt gebracht. 

Zo leer je eerst hoe je een skateboard ?  kan bouwen. Van daaruit (met vallen en opstaan) leer je hoe je een step kan bouwen. Vervolgens heb je genoeg kennis en ervaring om een fiets ?  te bouwen, om daarna een motorfiets ?  te bouwen. Tot slot bouw je een fancy sportwagen ?  die perfect is voor je droomklant. (en zelfs daar hoeft het niet te stoppen) 

En gegarandeerd gaat je fancy sportwagen er veel sneller staan dan je degelijke auto!

Wat kies je dan?

Een degelijke auto voor je droomklant? Of een fancy sportwagen? 

Je doet uiteraard wat je wil. Maar als ik je een tip mag geven: “kies voor het skateboard!”. ? Alleszins, om mee te starten.

I.p.v. een degelijke auto ?  te bouwen, ga je starten met een skateboard ? . De kennis en ervaring die je hiermee vergaart, gebruik je om -uiteindelijk- een fancy ?  sportwagen op de markt te brengen. 

Het skateboard kan je dus vergelijken met de testversie van je online cursus.

Hoe lanceer je een testversie van je online cursus? 

? Ofwel doorloop je nauwgezet het ganse proces, bouw je stap na stap verder aan je online training en lanceer je die pas als die in jouw ogen perfect is 

?  Ofwel begin je laagdrempelig, lanceer je, leer je bij, pas je aan, lanceer je opnieuw, leer je bij, pas je aan, enz… 

Of anders gezegd, i.p.v. je online cursus “perfect” te maken, en dan pas te lanceren ga je een “testversie van je online cursus” lanceren. Vervolgens stuur je bij o.b.v. de feedback die je krijgt van je deelnemers. 

Waarom wacht je beter niet tot je online cursus perfect is?

Tja, wat is “perfect”, hè? 

Perfect in jouw ogen is mogelijks iets anders dan “perfect” in de ogen van je droomklant. 

Bespaar je het gokwerk (en de daarmee gepaarde tijd- en energieverspilling) en praat – in de plaats daarvan – met je droomklant. 

Vraag feedback en kom te weten wat die belangrijk vindt. Met welke problemen worstelt je droomklant en waar wil die graag een oplossing voor?

Nog niet overtuigd van een testversie van je online cursus?

Wil je nog steeds gaan voor die “perfecte” online training? Realiseer je dan eerst dat het er allemaal bovenop komt, zo’n online training. ??‍♀️ 

Onderschat dit niet want het is niet je CORE business. Het is ONDERDEEL van je business. Het komt bovenop je klantenwerk, bovenop je job (als je in bijberoep iets gestart bent), en bovenop je privé-leven,… 

Maak het jezelf niet nog moeilijker. Focus in eerste instantie op de inhoud, en minder op de vorm en de details. Of anders gezegd, lanceer een online training die ‘goed genoeg’ is, en perfectioniseer die along the way. En dit op basis van de input van je droomklant. Al doende, leert men. Dat geldt hier ook.

Zo’n online training is trouwens continue work in progress. Het stopt niet nadat je lanceert. 

Een degelijke auto is goed. Maar als je met minder energie een fancy sportwagen kan maken, dan kies je toch voor dat laatste?

De voordelen van een testversie van een online cursus

Je mag loslaten, het moet niet perfect zijn! 

Nog beter, het is deel van je strategie. Je lanceert iets dat “goed genoeg” is en je stuurt vandaar bij. 

Done is better than perfect dus! 

En onthoud vooral dit.

“think big, start small, learn fast” 

Je wil een fancy sportwagen? (think big) Begin met een skateboard. (start small)

Je wil een succesvolle online cursus? (think big) Begin met een testversie van je online cursus. (start small)

Hier komt het uitstelgedrag…

Wait a minute. PERFECT is my middle name. Waarom zou ik dat loslaten? Waarom zou ik een testversie van mijn online cursus lanceren?

De voordelen van een testversie van je online cursus

Laagdrempelig

Een testversie een laagdrempelige manier voor jou om te starten met het uitwerken èn lanceren van een online cursus. Je kan het namelijk heel simpel aanpakken. Je kan dus op een heel gemakkelijke manier je online cursus tot bij je droomklant brengen.

Minder werk

Je online cursus is nog niet finaal want eigenlijk ga je die stap voor stap bouwen, samen met je droomklanten. De structuur (of anders gezegd je outline) is er al wel, maar je lessen staan nog niet volledig op punt.

Hallo, inkomsten

Bij het lanceren van een testversie, krijg je er al inkomsten uit. En dit terwijl je online cursus nog niet af is. Zo’n testversie is uiteraard niet gratis voor je droomklant. Maar het is wel gebruikelijk dat je een mooie korting geeft.

Geen overwhelm 

Het gaat je een hoop overwhelm besparen want als je wil perfectioneren dan komt daar heel wat bij kijken. De kans dat je het aan de kant schuift, is bestaande. Met een testversie van je online cursus kan je heel snel schakelen, en dus ook heel snel de vruchten van je harde werk plukken.

Gelukkige klanten

Het is ook interessant voor je droomklant want inschrijven voor zo’n testversie, is een heel unieke kans. Je droomklant kan mee feedback geven en krijgt heel veel aandacht van jou. Bovendien betaalt jouw droomklant niet de volle pot. Een win-win situatie pur sang!

Meer zelfvertrouwen

Jij, als online trainer, expert èn ondernemer, leert hier ook enorm veel uit. Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen, wat zowel goed is voor jezelf als voor je online cursus. Je leert je droomklant nog beter kennen en weet dus nog beter wat die nodig heeft. Je komt te weten wat je allemaal in je online cursus moet opnemen, want dat vertelt je droomklant jou. En je leert ook al heel highlevel hoe je je aanbod en je proces voor een lancering uitwerkt. Ook al is dit op een heel laagdrempelige manier, de testversie is wel de basis voor je latere launch, wanneer je online cursus helemaal af is en je deze officieel gaat lanceren, met alle toeters en bellen. 

Snel bijleren

Bovendien haal je hier enorm veel feedback en testimonials uit. Feedback op basis waarvan je je proces en je online training kan bijsturen. En testimonials die je later kan inzetten op je sales page, social media,… En laat nu net die testimonials enorm powerful zijn. Hoe ben je zelf? Als je van een ander hoort dat het goed is, ben je toch veel sneller overtuigd?

Enkele deelnemers zijn genoeg 

En zelfs al heb je maar 1 of 2 deelnemers voor je testversie, dat maakt niet uit! Het is het bewijs dat er vraag naar is. Je bent vertrokken! De basis is gelegd voor de finale versie van je online cursus. 

Wat houdt een testversie van je online cursus concreet in? 

testversie van je online cursus

Je focust je bij een testversie van je online cursus voornamelijk op de inhoud, minder op de vorm en al zeker niet op de details.

Ik heb de weg hiernaartoe uitgestippeld in 7 stappen. Download hieronder het gratis 7-stappenplan to get you started.

testversie van je online cursus

Wil je meer in de diepte duiken?

Dan is mijn online training “Hoe lanceer je een bètaversie van je online training?” iets voor jou – inclusief werkboek.

Mijn favoriete tools voor online trainingen? Dat zijn Thinkific and Plug & Pay!

Het verschil tussen Thinkific en Teachable

Ik ben die hard fan van Thinkific. Dit all-in-one online leerplatform laat je toe om een leuk, impactvolle, gebruiks- èn onderhoudsvriendelijke online leeromgeving te bouwen. Je hoeft geen IT kennis te bezitten! 

Benieuwd? Klik op het logo en maak alvast je gratis account aan.

Thinkific heeft een geïntegreerde betaalpagina. Super handig, alleen kan je hiermee enkel credit card & Paypal aanbieden aan je klanten.

Gelukkig kan je koppelen met Plug & Pay dat ongelooflijk veel mogelijkheden biedt. Met Thinkific en Plug & Pay heb je dus een gouden duo. 

Meer weten over Plug & PayKlik op het logo en test het 14 dagen gratis uit.


Geen zin in het denk- en gokwerk? Hulp nodig?

Heb je graag dat ik het allemaal voor je klaar zet, dat kan ook!

Stuur me een e-mail op hello@teacheroes.be en we bekijken samen even de volgende stappen.

Meer weten over de strategie achter succesvolle online trainingen?

Lees dan zeker mijn artikel waar ik je meer vertel over de ultieme strategie voor je online cursus. Of ontdek mijn 8 tips over hoe je je online cursus kan boosten wanneer je nog maar net start. Extra strategische tips voor succesvolle online cursussen vind je hier.

Heb je nog vragen? Contacteer me op hello@teacheroes.be, ik help je graag!

Elke Van den Eynde

Mijn favorieten zijn Thinkific en Plug & Pay

Ik ben fan van Thinkific. Met dit alles-in-één online leerplatform kan je leuke, gevarieerde en impactvolle online trainingen maken. Het is heel gemakkelijk om te gebruiken.

Klik op het logo en maak vrijblijvend je gratis account aan. Je kan aan de slag met 1 online training.

Elke online training in Thinkific heeft een betaalpagina. Je klant kan betalen met credit card en Paypal.

Je kan Thinkific ook koppelen met de betaalpagina van Plug & Pay. Je klant kan dan betalen met Bancontact, Ideal en andere betaalopties.

Meer weten over Plug & Pay? Klik op het logo en test het 14 dagen gratis uit.

Ik heb er een artikel over geschreven. Meer lezen.

Instagram

Any of the pages_read_engagement, pages_manage_metadata, pages_read_user_content, pages_manage_ads, pages_show_list or pages_messaging permission(s) must be granted before impersonating a user's page.

Zijn we al vrienden?

Wil je graag weten waar ik mee bezig ben? Laten we connecteren op social media!

Mijn tips & tricks ontvangen?

Zijn we al vrienden op social media?

Wil je graag weten waar ik mee bezig ben? Laten we connecteren op social media!