Je online cursus structureren in 3 stappen

Als expert zit je hoofd bomvol waarde en je weet maar al te goed hoe je je droomklant kan helpen. Maar hoe vertaal je die expertise naar een online cursus? Of anders gezegd, hoe kan je je online cursus structureren? En dat op een logische en doeltreffende manier zodat je deelnemer leert wat die wil leren?

Hoe kan je je online cursus structureren?

Het is beslist! Je wil een online cursus aanbieden als extra dienst voor je klanten. Sindsdien draait je hoofd op volle toeren. Moest je je brein aan een printer kunnen hangen, je waardevolle cursusmateriaal rolde er zo uit. Je blijft echter hangen op dat ene obstakel: hoe kan je je online cursus structureren? Hoe vertaal je al die waarde in je hoofd naar een online cursus waar je deelnemer zelfstandig door moet?

Je online cursus doeltreffend structureren loont! 

Je online cursus is een oplossing voor het probleem van je droomklant. Dat is de reden waarom je droomklant inschrijft voor je online cursus. Je droomklant wil iets leren. Die wil een bepaald resultaat behalen. Als jij het leven van je klant verandert met je online cursus, heb je een gelukkige klant. 

Gelukkige klanten delen hun liefde met anderen! 

Concreet vloeien hier “testimonials” uit voort. Die kan jij in de kijker zetten op social media, je website, je sales page. Maar ook de “mond-op-mond” reclame is enorm krachtig. Dat noemen ze social proof. Het bewijs dat iets werkt.

Jouw gelukkige klant wordt dus ambassadeur van jou en je online training. Een superfan. Bovendien wordt die ook ‘klant voor het leven’. En komt die mogelijks terug voor meer.

Tot slot haal je hier ook enorm veel feedback uit. En zo kan je jouw online cursus blijven bijsturen.

Je online cursus op een goede manier structureren zorgt voor impact. Op een moeiteloze manier ga je zo nog meer online trainingen verkopen.

“a satisfied client is the best business strategy of all”

Michael LeBoeuf

Hoe kan je je online cursus op een goede manier structureren?

Het is dus een kwestie om al die waarde vanuit je hoofd in je online training te krijgen. Maar wel op een doeltreffende manier.

Het doel is namelijk dat je deelnemer je online training tot op het einde doorloopt.

Als het een ‘doe-het-zelf’ online training is (dus zonder community of coaching), dan is er geen persoonlijke link. Je kan je deelnemer niet persoonlijk bijsturen. Die zit namelijk achter zijn laptop en zal het zelf moeten doen.

Je zal je online cursus dus zo moeten structureren dat die je deelnemer op een intuïtieve manier naar het einde loodst. 

Voor je start met het structureren van je online cursus

Alvorens je start met het structureren van je online cursus, heb je dit helder:

  • Je weet wie je droomklant is en je weet wat je droomklant nodig heeft
  • Op basis hiervan heb je een onderwerp voor je online training gekozen. Met deze online training ga jij namelijk het leven van je droomklant veranderen. Want jouw online training is een oplossing voor het probleem van je droomklant.

Het is met deze online training dat je nu gaat verder werken. Maar je gaat niet starten met het creëren van je cursusmateriaal.

Eerst neem je een stap terug. Je gaat structuur voor je online cursus creëren

Bekijk het als de roadmap. Het helpt je deelnemers om te weten waar ze naartoe gaan, en via welke weg.

Structuur geeft je deelnemers een einddoel waar ze op kunnen focussen. Dat einddoel is het leerdoel van je online training. Je gaat dus de weg uitstippelen hoe ze op dat leerdoel kunnen geraken.

Je structuur bestaat uit mijlpalen en kleine stappen. In je online training worden je mijlpalen de “modules“. En je stappen de “lessen“. Zie je al hoe je online cursus vorm krijgt? (en je bent zelfs nog niet gestart met het structureren)

Een online cursus structureren in 3 stappen

  1. Bepaal het leerdoel
  2. Klik de mijlpalen vast (modules)
  3. Klik de kleine stappen vast (lessen)

♳ Bepaal het leerdoel

Stap 1 is het leerdoel, of anders gezegd het einddoel. Hetgeen je deelnemer gaat leren. Het is een oplossing voor een probleem. De reden waarom die ingeschreven is. Hetgeen jij belooft en kan waarmaken.

  • Wat is het onderwerp van je online training?
  • Welk leerdoel is hieraan gekoppeld?

In andere woorden, wat gaat de deelnemer geleerd hebben tegen het einde van de online training? Welke “transformatie” ondergaat je deelnemer?

♴ Klik de mijlpalen vast (modules)

Van zodra je je leerdoel hebt bepaald, ga je als 2de stap je mijlpalen bepalen. In hoeveel en welke “mijlpalen” kan je je deelnemer naar het leerdoel laten gaan? 

Of anders gezegd, je deelnemer staat nu op punt A (de huidige realiteit). Hoe krijg je je deelnemer op punt B (de gewenste realiteit). 

Via jouw online training uiteraard! Maar via welke mijlpalen? Via welke grote stappen? Dit zijn de modules van je online training.

online cursus structureren

Bij het uitdenken van je grote stappen, kan het helpen om van achter naar voor te werken. Je vertrekt dus van het einddoel = je leerdoel.

Leerdoel per mijlpaal

Noteer per mijlpaal het leerdoel. That’s right! Je online training heeft een leerdoel. Maar elke mijlpaal heeft dat ook.

Je gaat je deelnemers immers stap voor stap naar het finale leerdoel begeleiden.
Bij elke stap leren ze dus iets. Dit is het leerdoel per mijlpaal. De mijlpalen zijn de modules van je online training. Dit kan je uiteraard anders benoemen (deel, fase, chapter,…).

Aantal mijlpalen

Het maakt niet uit hoeveel “grote stappen” (mijlpalen / modules) je hebt. Het moet wel kloppen met jouw leerdoel en de weg hier naartoe.

Een tip. Focus op 4 tot 8 grote stappen. Dit om overwhelm te vermijden. Voor zowel jezelf als je deelnemer. Die 4 tot 8 grote stappen zijn je “proven proces”, je weg naar succes.

Vervolgens geef je elke mijlpaal een naam, bij voorkeur resultaat- of actiegericht.

“tell me and I forget
teach me and I remember
 involve me and I learn”

Benjamin Franklin

♵ Klik de kleine stappen vast (lessen)

In de derde stap ga je de kleine stappen bepalen. De kleine stappen die je deelnemer moet nemen om tot het leerdoel, per mijlpaal te geraken. Dit zijn je lessen.

  • In hoeveel en welke “stappen” kan je je deelnemer naar het leerdoel per mijlpaal laten gaan? 
  • Waarover gaat elke stap?
  • Wat en hoe ga je dit brengen? Welk type les kies je (afhankelijk van je leerplatform)?
  • Geef een naam aan je les

Wat ga je doen na het structureren van je online cursus?

Je structuur is af! Schouderklopje! Je structuur dient nu als leidraad om je cursusmateriaal uit te werken. Hou volgende zaken in het achterhoofd.

Voorzie voldoende variatie in je online cursus

Voorzie voldoende variatie. Variatie zorgt ervoor dat je deelnemer de focus behoudt. Alleen zo geraakt die op het einde en leert die wat jij wil dat die leert. Wissel dus video af met oefeningen, presentaties met voice over, quiz,…

Voorzie voldoende variatie in je online cursus

Doen is leren. Voorzie voldoende “actie” wanneer je de lessen van je modules bepaalt. Dit kan aan de hand van oefeningen, quiz, survey,…

Kies het type lessen dat bij je past

Kies voor het type lessen dat goed bij jou past, waar jij je comfortabel bij voelt.

Je hoeft niet noodzakelijk elk type les te benutten. Kies een mix dat aansluit bij jou en je doelgroep.

Less is more

Als expert, heb je enorm veel te vertellen en enorm veel waarde te geven. Maar dit kan overwhelm creëren. Overwhelm voor jezelf maar ook voor je deelnemer.

Je deelnemer is namelijk op weg naar je leerdoel. Begeleid je deelnemer op de meest efficiënte en effectieve manier naar je leerdoel. Zonder omwegen dus.

Meer tips ontvangen over impactvolle online cursussen? Schrijf je dan zeker in op mijn mailing.

Om het je nog gemakkelijker te maken, kan je mijn gratis werkboek gebruiken om je online cursus te structureren. Scroll naar onder en download mijn werkboek om je alvast op weg te zetten. 👇🏻

Een werkboek om je online cursus te structureren

online cursus structureren

Je hoofd zit bomvol waarde. Waarde in de vorm van kennis, ervaring, verhalen,…

Hoe krijg je die waarde uit je hoofd en in je online training?

En hoe doe je dat op een gestructureerde manier zodat je deelnemer op een intuïtieve manier richting het einddoel kan gaan?

Zodat die leert wat jij wil dat die leert? Mijn gratis outline werkboek helpt je op weg.

Samen met mij je online cursus structureren?

hoe kan je een online cursus structureren

Dan is mijn doe-het-zelf online training iets voor jou!

Het start allemaal met een opdracht. Je gaat namelijk de structuur creëren van je online cursus. Uiteraard krijg je van mij de nodige instructies en training.

Ik leer je dus stapsgewijs hoe je aan de slag kan met de opdracht. Zit je vast? Je kan me steeds bereiken wanneer je door de cursus fietst.

Op het einde van deze doe-het-zelf online training is de ijzersterke en impactvolle structuur van je online cursus een feit! Iets voor jou?

Mijn favoriete tools voor online trainingen? Dat zijn Thinkific and Plug & Pay!

Ik ben die hard fan van Thinkific. Dit all-in-one online leerplatform laat je toe om een leuk, impactvolle, gebruiks- èn onderhoudsvriendelijke online leeromgeving te bouwen. Je hoeft geen IT kennis te bezitten! 

Benieuwd? Klik op het logo en maak alvast je gratis account aan.

Thinkific heeft een geïntegreerde betaalpagina. Super handig, alleen kan je hiermee enkel credit card & Paypal aanbieden aan je klanten.

Gelukkig kan je koppelen met Plug & Pay dat ongelooflijk veel mogelijkheden biedt. Met Thinkific en Plug & Pay heb je dus een gouden duo. 

Meer weten over Plug & PayKlik op het logo en test het 14 dagen gratis uit.

Meer weten over de strategie achter succesvolle online trainingen?

Lees dan zeker mijn artikel waar ik je meer vertel over de ultieme strategie voor je online cursus. Of ontdek mijn 8 tips over hoe je je online cursus kan boosten wanneer je nog maar net start. Extra strategische tips voor succesvolle online cursussen vind je hier.

Heb je nog vragen?

Zit je nog met vragen?

Stuur me een e-mail op hello@teacheroes.be en ik help je graag verder!

Elke Van den Eynde

Zijn we al vrienden op social media?

Wil je graag weten waar ik mee bezig ben? Laten we connecteren op social media!