Het verschil tussen Thinkific en Teachable

Als je zelf een online leerplatform wil opzetten, zijn er heel wat mogelijkheden op de markt. Maar wat is het beste online leerplatform voor jou? In dit artikel bespreek ik het verschil tussen Thinkific en Teachable.

Wat is het beste online leerplatform?

Je wil je eigen online leeromgeving opzetten, hoera! Maar in je zoektocht naar geschikte software voor jouw online leerplatform, word je overweldigd door de verschillende mogelijkheden. Thinkific, Teachable, Kajabi, Huddle, LearnDash,… het lijstje lijkt wel eindeloos. De keuzestress is dus real. Want welk online leerplatform is het beste voor jou? In deze blog ga ik 2 populaire online leerplatformen op de rooster leggen. Wat is het verschil tussen Thinkific en Teachable?

Opgelet, ik ga niet elk detail bespreken. Ik beperk me tot de meest belangrijke zaken als onderdeel van een succesvol online leerplatform.

Is er een verschil tussen Thinkific en Teachable?

Binnen het aanbod van online leeromgevingen zijn Thinkific en Teachable op sommige vlakken gelijkaardig aan elkaar.

Zowel Thinkific als Teachable zijn wat ze noemen een “alles-in-één leerplatform“. Je hebt dus binnen de leeromgeving alles bij de hand om impactvolle online trainingen te maken èn verkopen.

Elke online training in zowel Thinkific als Teachable komt namelijk met een sales page èn een checkout, ook wel betaalpagina genoemd. Bovendien krijg je er ook een home page bij die kan dienen als uithangbord van jouw online academie. Alles verloopt automatisch, en binnen de leeromgeving. Bij een succesvolle betaling krijgt de deelnemer automatisch de log-in gegevens toegestuurd. Je moet dus niets handmatig in orde brengen naar je klanten toe. Handig, toch?

Daarnaast nemen ze allebei de hosting voor hun rekening, zowel van je Thinkific en Teachable website (want yep, het is een website) als van het cursusmateriaal dat je oplaadt in de online leeromgeving. En dat zelfs inclusief videomateriaal, wat betekent dat je niet eerst je video’s moet opladen op Vimeo of Youtube.

Maar hoewel er dus enkele gelijkenissen zijn, is er ook een groot verschil tussen Thinkific en Teachable. Laten we hier even op inzoomen.

1. De checkout: het verschil tussen Thinkific en Teachable

Als je een online cursus maakt, dan wil je die uiteraard ook verkopen. Je hebt dus een checkout, ook wel betaalpagina genoemd, nodig. Goed nieuws want zowel bij Thinkific als Teachable is er een checkout inbegrepen in alle plannen.

Op de checkout van zowel Thinkific als Teachable kan je klant betalen met credit card en Paypal.

Woont jouw droomklant in België of Nederland? Dan weet je wellicht dat respectievelijk Bancontact en Ideal de meest populaire betaalopties zijn.

Enkel credit card en Paypal aanbieden als betaaloptie op je checkout is helaas een drempel want de gemiddelde Belg en Nederlander betaalt het liefst met Bancontact en Ideal. Hoe ben je zelf als je online iets aankoopt?

Je wil uiteraard vermijden dat een potentiële klant afhaakt omdat die geen Bancontact of Ideal op de checkout van je online cursus ziet staan. Bied dus minstens Bancontact en Ideal aan op je checkout.

Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus

Ik zal je al maar meteen vertellen dat noch Teachable, noch Thinkific de mogelijkheid bieden om je klant op de checkout te laten betalen met Bancontact en Ideal.

Maar niet getreurd…! Gelukkig is er een oplossing. Zowel Teachable als Thinkific laten toe om een externe betaalpagina te gebruiken. Je hoeft dus niet hun eigen ingebouwde checkout te gebruiken. Voorbeelden van externe betaalpagina’s zijn Shopify en Plug & Pay.

Dankzij deze checkouts kan je wèl Bancontact en Ideal aanbieden.

Hoe werkt dat bij Teachable?

Bij Teachable heb je Zapier (*) nodig om te koppelen met een externe checkout zoals Shopify (**) of Plug & Pay (***). Om Zapier (actions) te gebruiken heb je minstens de Pro account van Teachable nodig (****). Aangezien Zapier, Shopify en Plug & Pay betalende online tools zijn, loopt het totaal kostenplaatje voor deze online tools redelijk hoog op.

Maar er is nog beter nieuws.

Hoe werkt dat bij Thinkific?

Bij Thinkific heb je geen Zapier nodig om te koppelen met Shopify. Nog beter, Thinkific heeft zelfs een interne integratie voorzien met Shopify. Hier kan je zelfs gebruik van maken in de gratis account van Thinkific.

Om Plug & Pay te gebruiken zit je in een gelijkaardige situatie als bij Teachable. Je hebt de Pro + Growth account (*****) nodig van Thinkific èn Zapier.

Hier lees je meer indien je graag Thinkific en Plug & Pay voor je online cursus wil gebruiken.

Conclusie

Wil je Bancontact en Ideal aanbieden? Dan is de gemakkelijkste en goedkoopste optie Thinkific + Shopify. Je betaalt enkel voor Shopify (*) aangezien de koppeling kan in de gratis account van Thinkific.

Meer weten? Lees zeker mijn blog over hoe je Shopify en Thinkific kan koppelen.

Wil je Shopify en Teachable gebruiken? Dan valt dit veel duurder uit aangezien je Zapier, Shopify en de Pro account van Teachable nodig hebt.

Wil je Plug & Pay gebruiken? Dan heb je zowel voor Thinkific als Teachable Zapier nodig. Het kostenplaatje is gelijkaardig aan elkaar. Kijk hier dus vooral naar de andere functionaliteiten van beide online leeromgevingen om de juiste beslissing te maken voor jezelf.

De kostprijs van de online tools op moment van schrijven
(*) Zapier Starter kost 19,99$/maand
(**) Shopify Starter Plan kost 5€/maand. Shopify rekent 5% commissie op je verkopen onder het Starter Plan tenzij je Shopify Payments gebruikt. Meer info in mijn blog over Shopify en Thinkific, alsook op Shopify zelf (https://www.shopify.be/prijzen
)
(***) Plug & Pay Lite kost 9€/maand. Plug & Pay Premium (mijn favoriet) kost € 49/maand. Je kan Plug & Pay hier gratis uit te testen.
(****) Teachable Pro kost 99$/maand
. Je kan dan Zapier actions gebruiken. Zapier triggers kan je al gebruiken vanaf de Basic account maar dit is onvoldoende om een externe checkout te laten werken met Teachable
(*****) Thinkific Pro+Growth kost 119$/maand.

2. De gratis account: het verschil tussen Thinkific en Teachable

Eén van mijn favoriete quotes die ik enorm belangrijk vind wanneer je zelf online cursussen wil maken, is onderstaande.

Think Big, Start Small, Learn Fast

Chunka Mui

En net daarom vind ik Thinkific zo fantastisch. Je kan namelijk laagdrempelig (als in gemakkelijk èn gratis) opstarten in Thinkific.

Thinkific heeft namelijk een enorm goede èn unieke GRATIS formule. Een gratis formule zonder addertjes onder het gras. Want meestal is dat geval bij gratis accounts.

  • Het is géén testaccount die je bijvoorbeeld gedurende 2 weken kan uitproberen
  • Het is géén gratis account die je een commissie aanrekent op je verkopen
  • Het is géén gratis account waar je eigenlijk niets mee bent omdat je je online training bijvoorbeeld wel kan maken maar niet kan verkopen

Dat.is.het.dus.niet. Met het gratis plan van Thinkific kan je één online training maken èn verkopen aan onbeperkt veel deelnemers. Inclusief Bancontact en Ideal op de checkout dankzij de interne integratie met Shopify (zie hierboven)

Zelfs de content (video, audio,…) hosting waar ik het eerder over had, is inbegrepen in de gratis account van Thinkific. Bovendien krijg je er ook een sales page, home page en checkout bij. En moest je geen interesse hebben om de Shopify checkout te gebruiken dan kan je dus nog steeds gebruik maken van de interne Thinkific checkout. Ook handig als je bijvoorbeeld je online cursus gratis wil aanbieden.

Thinkific is dus het ideale online leerplatform om te starten en te experimenteren met één online training zonder dat het je veel geld kost! Word je groter? Dan neem je een upgrade van je Thinkific account.

En de gratis account van Teachable?

Teachable heeft ook een gratis account. Je kan zelfs meer dan één online training maken en verkopen. Maar… je betaalt wel een vaste kost van $ 1 per verkoop + 10% commissiekosten. ?

Thinkific daarentegen rekent geen vaste kost en geen commissiekosten.

In de gratis account van Teachable kan je alleen maar credit card en Paypal aanbieden aan je klanten.

De gratis account van Teachable is wel handig als je bijvoorbeeld meer dan 1 gratis online cursus wil aanbieden. Voor vb. leerkrachten kan dit handig zijn. Op moment van schrijven wordt er niets aangerekend aan commissiekosten (vast noch variabel) als je gratis online trainingen verkoopt in de gratis account van Teachable. Maar check het altijd nog goed voor jezelf.

Conclusie

Met de gratis account van Thinkific kan je klein maar goed beginnen! Je kan één online training aanmaken die je betalend kan aanbieden aan onbeperkt veel deelnemers. Ideaal om te zien of het je bevalt. (but you will like it, I promise you!) 

Bovendien kan je zelfs in de gratis Thinkific account Bancontact en Ideal aanbieden via de gratis integratie met Shopify.

3. Commissiekosten: het verschil tussen Thinkific en Teachable

Als je goede online trainingen hebt, ga je veel mensen kunnen helpen. Dat betekent ook dat je passieve inkomsten gaat genereren. En daar wil je liever zo weinig mogelijk, liefst niets, van af staan, juist?

Wat is hier het verschil tussen Thinkific en Teachable?

Thinkific rekent geen commissiekosten aan. Nooit. Zelfs niet in de gratis account. 

Teachable daarentegen rekent 10% commissiekosten in de gratis account (op betalende online trainingen) en 5% commissiekosten (op betalende online trainingen) in de Basic account, hun goedkoopste plan dus.

Bovendien, en zoals ik eerder al schreef, komen er in de gratis account ook nog 1$ vaste kosten bij voor elke betalende online cursus dat je verkoopt.

Een duidelijk verschil tussen Thinkific en Teachable!

Je weet nu dus wat het verschil is tussen Thinkific en Teachable. In deze vergelijking, heb ik voornamelijk gefocust op de belangrijke zaken. Zaken die je best overweegt wanneer je je eigen online leeromgeving wil opzetten, zijnde:

  1. Kan je Bancontact en Ideal aanbieden op de checkout van je online training?
  2. Is er een gratis account waarin je van A tot Z kan experimenteren?
  3. Zijn er commissiekosten waar je rekening mee moet houden?

Op basis van bovenstaande, gaat mijn absolute voorkeur naar Thinkific. In the grand scheme of things, kan ik persoonlijk geen enkele reden bedenken om Teachable boven Thinkific te kiezen. 

Maar misschien zit ik op een roze Thinkific wolk en ben ik volledig blindsided. Dus moest er iets zijn waarom jij Teachable boven Thinkific verkiest, laat het me weten!

Idem als je toch nog niet helemaal overtuigd bent. Stuur me gerust een e-mail op hello@teacheroes.be.  Ik help je graag verder in je zoektocht naar een geschikte online leeromgeving.

Wil je nog meer weten over Thinkific? Lees dan zeker mijn blog: “Wordt Thinkific jouw online leerplatform?“.

Wil je met Thinkific aan de slag…?

Overtuigd dat Thinkific een match is voor jou? Schrijf je dan in voor mijn online training “Hoe maak je je online training in Thinkific“.

Het bespaart je heel wat tijd èn opzoekwerk. Ik leer je hoe je aan de slag gaat in de GRATIS account van Thinkific. Qua abonnementskosten kost het je dus niets. Ideaal om uit te testen en te starten ?? Inclusief bonus modules over hoe je kan koppelen met Shopify en Plug & Pay.

Benieuwd? Hieronder vind je meer info.

Hoe maak je een gratis online training?

Hoe maak je een online training? Zonder dat het veel tijd kost? En dat in een gratis online leeromgeving? Het kan met Thinkific als online leeromgeving.

Het verschil tussen Thinkific en Teachable

Ik leer jou er alles over in mijn online training! Je leert -stapsgewijs- hoe je alles opzet in de gratis account van Thinkific.

Inclusief bonus demo video’s over de koppeling tussen zowel Thinkific en Shopify als Thinkific en Plug & Pay! Zo kan je ook Ideal en Bancontact aanbieden op de checkout van je online training.

Deze hands-on training is doorspekt met how-to video’s, presentaties, downloads, quizzen, surveys,… Bovendien kan je me op eender welk moment vragen stellen doorheen mijn online training.

I love Thinkific and Plug & Pay

Het verschil tussen Thinkific en Teachable

Ik ben die hard fan van Thinkific. Dit all-in-one online leerplatform laat je toe om een leuk, impactvolle, gebruiks- èn onderhoudsvriendelijke online leeromgeving te bouwen. Je hoeft geen IT kennis te bezitten! 

Benieuwd? Klik op het logo en maak alvast je gratis account aan.

Thinkific heeft een geïntegreerde betaalpagina. Super handig, alleen kan je hiermee enkel credit card & Paypal aanbieden aan je klanten.

Hoe maak je een online training in het online leerplatform Thinkific met Plug & Pay als checkout?

Gelukkig kan je koppelen met Plug & Pay dat ongelooflijk veel mogelijkheden biedt. Met Thinkific en Plug & Pay heb je dus een gouden duo. 

Meer weten over Plug & PayKlik op het logo en test het 14 dagen gratis uit.

Meer weten over de strategie achter succesvolle online trainingen?

Lees dan zeker mijn artikel waar ik je meer vertel over de ultieme strategie voor je online cursus. Of ontdek mijn 8 tips over hoe je je online cursus kan boosten wanneer je nog maar net start. Extra strategische tips voor succesvolle online cursussen vind je hier.

Heb je nog vragen? Contacteer me op hello@teacheroes.be, ik help je graag!

Elke Van den Eynde

Mijn favorieten zijn Thinkific en Plug & Pay

Ik ben fan van Thinkific. Met dit alles-in-één online leerplatform kan je leuke, gevarieerde en impactvolle online trainingen maken. Het is heel gemakkelijk om te gebruiken.

Klik op het logo en maak vrijblijvend je gratis account aan. Je kan aan de slag met 1 online training.

Elke online training in Thinkific heeft een betaalpagina. Je klant kan betalen met credit card en Paypal.

Je kan Thinkific ook koppelen met de betaalpagina van Plug & Pay. Je klant kan dan betalen met Bancontact, Ideal en andere betaalopties.

Meer weten over Plug & Pay? Klik op het logo en test het 14 dagen gratis uit.

Ik heb er een artikel over geschreven. Meer lezen.

Instagram

Any of the pages_read_engagement, pages_manage_metadata, pages_read_user_content, pages_manage_ads, pages_show_list or pages_messaging permission(s) must be granted before impersonating a user's page.

Zijn we al vrienden?

Wil je graag weten waar ik mee bezig ben? Laten we connecteren op social media!

Mijn tips & tricks ontvangen?

Zijn we al vrienden op social media?

Wil je graag weten waar ik mee bezig ben? Laten we connecteren op social media!