Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus

Wil je online cursussen verkopen in België en Nederland? Dan is het belangrijk dat je Bancontact en Ideal op je checkout aanbiedt. In de gratis account van Thinkific kan je koppelen met de checkout van Shopify, zonder gebruik van Zapier. Een goedkope èn gemakkelijke oplossing.

Bij de keuze van een online leerplatform heb je verschillende opties. Wat je ook kiest, zorg zeker voor Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus. Tenminste als je online cursussen verkoopt aan klanten in België of Nederland. In deze landen zijn respectievelijk Bancontact en Ideal de favoriete betaalopties. Niet iedereen heeft een credit card of Paypal.

In deze blog vertel ik je in welke online leerplatformen je Bancontact en Ideal kan aanbieden op de checkout van je online cursus. Maar ik heb ook dè ultieme tip, namelijk de meest goedkope èn gemakkelijke oplossing om Bancontact en Ideal aan te bieden op de checkout van je online cursus.

Koppeling met externe checkout

De meeste online leerplatformen voorzien in de mogelijkheid om Bancontact en Ideal aan te bieden door te koppelen met een externe checkout (zoals vb. Plug & Pay). Dit omdat hun eigen checkout enkel voorziet in credit card en Paypal. Logisch gezien de grootste online leerplatformen zoals Kajabi, Teachable en Thinkific gevestigd zijn in de Verenigde Staten of Canada. In deze landen zijn credit card en Paypal het meest gebruikt.

Als je wil koppelen met een externe checkout heb je bij deze online leerplatformen de betalende tool Zapier nodig. Bovendien moet je ook upgraden naar de duurdere formules binnen die online leerplatformen. Online leerplatformen die toelaten om te koppelen met een externe checkout d.m.v. Zapier zijn o.a. Kajabi, Teachable en Thinkific.

Al doe je met THINKIFIC een ENORM VOORDEEL als je kiest voor SHOPIFY als externe checkout.

Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus dankzij Thinkific en Shopify

Thinkific voorziet in een gratis integratie met Shopify. Dat wil zeggen dat je binnen je account kan kiezen om Shopify te installeren als externe checkout zonder tussenkomst van Zapier.

Dit kan reeds vanaf het gratis plan van Thinkific. Dit betekent dat je één online training betalend kan aanbieden aan onbeperkt veel deelnemers, en dit met Bancontact en Ideal op de checkout. Wil je meer dan één online training verkopen? Dan upgrade je naar de goedkoopste Thinkific formule, namelijk BASIC.

Shopify kost op moment van schrijven € 24 / maand. Omdat je alleen de checkout nodig hebt, kan je ook kiezen voor het Shopify Starter Plan, hun goedkoopste formule.

Hoe krijg je Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus met het Shopify Starter Plan?

Met het Shopify Starter Plan gebruik je enkel de checkout van Shopify. Dankzij de koopknop kan je een URL link genereren. Deze URL link plak je achter de knoppen op je sales page in Thinkific. Dankzij de gratis integratie die Thinkific voorziet met Shopify, gebeurt alles automatisch bij een succesvolle aankoop van je online cursus. De deelnemer krijgt automatisch de log-in gegevens toegestuurd en kan meteen starten met je online cursus.

Binnen Shopify zijn er ook enkele (gratis) apps waarmee je automatische facturen kan meesturen naar je klant.

Commissiekosten vs. transactiekosten

Het Shopify Starter Plan kost € 5 / maand, exclusief btw. Onder dit plan rekent Shopify 5% commissiekosten op je verkopen als je gebruik maakt van een externe payment service provider zoals Mollie. Een payment service provider rekent transactiekosten, afhankelijk van de betaaloptie waarmee je klant betaalt.

Voorbeeld: Mollie

Een klant koopt je online cursus van € 100 en betaalt met Bancontact. Je hebt een Shopify Starter Plan en gebruikt Mollie om je betalingen te ontvangen. Je hebt Shopify gekoppeld met Thinkific.

 • Shopify rekent 5% commissiekosten: € 5
 • Mollie rekent transactiekosten op de Bancontact betaling: € 0,39 (*)
 • Thinkific rekent geen commissiekosten (**)
 • Van je € 100 houd jij € 94,61 over

(*) Transactiekosten op Bancontact en Ideal zijn niet zo duur, dit is meestal een vaste kost ongeacht de verkoopprijs. Bij Mollie is dit € 0,39 op Bancontact en € 0,29 op Ideal. Betalingen via credit card, Paypal,… zijn veel duurder. Je betaalt dan bovenop de vaste kost ook nog eens een %. Bij Mollie is dit bijvoorbeeld 1,8% + € 0,25 wanneer je klant met Visa betaalt.

(**) Thinkific rekent NOOIT commissiekosten. Teachable daarentegen rekent 10% commissie + $ 1 vaste kost op verkopen onder hun gratis plan en 5% commissie onder hun basic plan. Onder het gratis plan van Teachable hou je +/- € 83,61 over. Bovendien is er geen automatische koppeling met Shopify en moet je deelnemers handmatig inschrijven.

Voorbeeld: Shopify Payments onder het Shopify Starter Plan

Je kan ook kiezen voor Shopify Payments i.p.v. Mollie. In dat geval betaal je geen commissiekosten, maar je betaalt wel 5% + € 0,25 transactiekosten op elke verkoop.

Een klant koopt je online cursus van € 100 en betaalt met Bancontact. Je hebt een Shopify Starter Plan en gebruikt Shopify Payments om je betalingen te ontvangen. Je hebt Shopify gekoppeld met Thinkific.

 • Shopify rekent geen commissiekosten
 • Shopify Payments rekent 5% transactiekosten + € 0,25 vaste kost op de Bancontact betaling: € 0,25 (*)
 • Thinkific rekent geen commissiekosten
 • Van je € 100 houd jij € 94,75 over

(*) De transactiekosten van Shopify Payments onder het Shopify Starter Plan zijn steeds 5% + € 0,25 ongeacht de betaalmethode waarvoor je klant kiest

Conclusie

Kies je voor het Shopify Starter Plan? Dan ben je goedkoper gesteld met Shopify Payments dan Mollie omwille van de hoge 5% commissie die Shopify je aanrekent als je niet kiest voor Shopify Payments. Ben je nog maar net gestart met het verkopen van online cursussen, dan is dit mogelijks de goedkoopste oplossing.

Maar als je veel passieve inkomsten binnenhaalt met de verkoop van je online cursussen, dan lees je best nog even verder.

Shopify Basic Plan

Als je veel passieve inkomsten hebt, ben je mogelijks beter af met het Shopify Basic Plan. Dit kost € 24 / maand, maar rekent 2% i.p.v. 5% commissiekosten wanneer je voor Mollie kiest. Kies je voor Shopify Payments, dan hanteert Shopify ook andere tarieven onder het Basic Plan in vergelijking met het Starter Plan.

Bereken voor jezelf waar je het best mee gesteld bent. Shopify Starter Plan of Shopify Basic Plan? Shopify Payments of Mollie.

Aangezien ik partner ben bij Mollie kan je via deze link verminderde tarieven genieten wanneer je klant betaalt met Visa of Mastercard. Je betaalt dan € 0,25 + 1,4% op elke kredietkaart transactie (i.p.v. € 0,25 + 1,8%). 

Tijd voor actie!

Genoeg over prijzen, het is tijd voor actie!

Hieronder toon ik hoe je een Shopify Starter Plan opzet en hoe je de koopknop (nodig voor de checkout) activeert. Dezelfde stappen zijn van toepassing als je kiest voor het Shopify Basic Plan. Volg de stappen en doe mee.

Zet je Shopify Starter Plan op

 • Klik hieronder op het logo
 • Vul je emailadres in en klik op ‘Gratis proefperiode starten’ (ongeacht of je al meteen je abonnement kiest, of niet, de eerste 14 dagen zijn gratis en betaal je niet).
 • Beantwoord enkele vragen. Deze vragen zijn informatief voor Shopify, en niet verplicht te beantwoorden. Je kan ook op ‘Overslaan‘ klikken.
 • Vervolgens wil Shopify weten waar je wil verkopen. Hoewel een ‘onlinewinkel’ standaard bij elk Shopify plan zit, heb je dit niet nodig voor de koppeling met Thinkific. Voor de koppeling heb je de koopknop nodig. Vink dus ‘Een bestaande website of blog’ aan om de koopknop te activeren. Klik op ‘Volgende’.
Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus
 • Geef je winkel een naam. Dit kan bijvoorbeeld je eigen naam zijn, de naam van je bedrijf of de naam van je online academie. Kies iets logisch en professioneel want de naam van je winkel verschijnt ook in de URL van je checkout. Tenzij je een bananenwinkel hebt, zou ik niet kiezen voor ‘En gaan met die banaan’ als naam voor je Shopify winkel.
 • Geef aan in welk land je bedrijf gevestigd is en klik op ‘Volgende‘.
 • Maak je Shopify account aan en kies een paswoord. Klik op ‘Shopify account aanmaken‘.
 • Je wordt automatisch ingelogd en komt terecht in je dashboard. Je kan in de proefperiode alles opzetten en testen. Maar je kan niets verkopen zolang je geen abonnement selecteert. Ik raad dus aan om dit meteen te doen. Shopify rekent je pas iets aan nadat de 14 dagen proefperiode zijn verstreken. Je kan je account ook opzeggen voor die datum. Dan betaal je niets. Je hebt dus niets te verliezen als je dit nu al in orde zet.
 • Klik op ‘Selecteer een abonnement’. Scroll naar onder en kies voor ‘Beginner’ door op de knop ‘Selecteer dit abonnement’ te klikken.
 • Lees de melding die je krijgt en klik op ‘Doorgaan’.
 • Kies hoe je wil betalen (maandelijks, jaarlijks,…). Er zijn geen kortingen beschikbaar voor het Shopify Starter Plan. Het kost steeds € 5 / maand exclusief btw. Je doet er dus het beste aan om te betalen op maandbasis. Op die manier kan je maandelijks annuleren, indien nodig. Vergeet niet dat je onder het Shopify Starter Plan 5% commissie betaalt op je verkopen. Verkoop je veel in omzettermen? Dan ben je beter af met het Basic plan dat € 24 / maand kost, exclusief btw. In dit geval betaal je maar 2% i.p.v. 5% transactiekosten. Meer info over de Shopify prijzen vind je hier.
Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus
 • Vul je adresgegevens aan en kies hoe je je abonnement wil betalen, via credit card of Paypal. Vervolgens klik je op ‘Abonnement starten’.
 • Werk daarna ook je BTW-gegevens bij.

Gelukt? Dan kan je je Shopify account koppelen met je (gratis) Thinkific account. Op die manier verloopt alles automatisch bij een succesvolle aankoop van je online cursus.

Hulp nodig? Aan de hand van korte, praktische “how to” demo video’s toon ik je stapsgewijs hoe je Shopify en Thinkific koppelt. Iets voor jou? Schrijf je dan in voor mijn online training “Hoe maak je een online training in Thinkific?(meer info hieronder). Als je mijn stappen volgt, ben je volledig klaar om je online cursus te gaan verkopen!

Kies voor Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus dankzij Thinkific en Shopify!

Koppel je (gratis) Thinkific account met Shopify! Je klanten kunnen dan betalen met Bancontact en Ideal, naast credit card en Paypal. Alles verloopt automatisch bij een succesvolle betaling!

Koppelen kan zelfs met het Shopify Starter Plan dat maar € 5 / maand kost. Hou er wel rekening mee dat Shopify 5% commissie neemt op je verkopen. Afhankelijk van je omzet, ben je beter af met de Basic formule van Shopify. Je kan op eender welke moment upgraden van het Shopify Starter Plan naar Basic.

De voordelen van de koppeling tussen Shopify en Thinkific

 • Geen Zapier nodig! Dat betekent geen extra kosten en het is gemakkelijker omdat je geen 3de tool nodig hebt voor de koppeling
 • Koppelen kan zelfs in de gratis account van Thinkific (beperkt tot één online training)
 • Alles blijft in Thinkific: je cursus alsook je sales page
 • Enkel voor de checkout gebruik je Shopify, i.p.v. de interne Thinkific checkout (hiermee kan je enkel credit card en Paypal aanbieden)
 • Omdat je enkel de koopknop nodig hebt (waarvan je de URL link achter de knoppen op je sales page zet), kan je al koppelen met het goedkoopste plan van Shopify, het Starter Plan
 • Bij een succesvolle betaling wordt automatisch een account aangemaakt in Thinkific op basis van de gegevens die je deelnemer invult op de Shopify checkout
 • Je deelnemer krijgt automatisch de e-mail met de log-in gegevens toegestuurd die je hebt opgezet in Thinkific. Je deelnemer kan dus meteen starten na een succesvolle betaling. Je hebt er geen werk aan!
 • Ook handig: je kan via Shopify ook automatisch facturen versturen (je kiest dan binnen Shopify voor een app naar keuze)

Hoewel er tal van voordelen zijn, gebruik ik Plug & Pay als checkout, in combinatie met Thinkific. Dat komt omdat er binnen Plug & Pay meer mogelijkheden zijn dan bij de checkout die je gebruikt onder het Shopify Starter Plan. Als je wil opschalen, kan je overwegen om over te stappen naar Plug & Pay. Shopify is wel ideaal om te starten.

Mijn favoriete checkout: Plug & Pay

Ik gebruik Plug & Pay als externe checkout. Hiermee heb je meer keuzes om je checkout aan te passen. In dit geval heb je wel Zapier nodig, om te koppelen met Thinkific, alsook de Pro+Growth account van Thinkific. Op het eerste zicht een duurder alternatief, maar Plug & Pay rekent geen commissiekosten (in tegenstelling tot Shopify die 5% rekent onder het Starter Plan)! Afhankelijk van jouw specifieke situatie ben je dus mogelijks goedkoper gesteld met Plug & Pay.

Wil je graag weten wat de verschillen zijn tussen Shopify en Plug & Pay? In deze blog zet ik Plug & Pay en Shopify naast elkaar.

Leer hoe je Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus kan aanbieden

Bancontact en Ideal op de checkout van je online cursus

In mijn online training leer je stapsgewijs hoe je alles opzet in de GRATIS account van Thinkific. In de gratis account, kan je aan de slag met één online training. Ideaal om klein te starten en snel te groeien!

Deze online training is werkelijk een DOE online training. Aan de hand van korte video’s begeleid ik je in 7 stappen doorheen je Thinkific account. Op het einde van deze online training is je eigen online training een feit! Je kan gewoon stap na stap meedoen. Het is super gemakkelijk.

Inclusief tal van bonusmateriaal zoals stap-voor-stap demo video’s over hoe je Thinkific koppelt met Shopify en Plug & Pay. Bovendien kan je me op eender welke moment vragen stellen doorheen de online training.

Meer weten over de strategie achter succesvolle online trainingen?

Lees dan zeker mijn artikel waar ik je meer vertel over de ultieme strategie voor je online cursus. Of ontdek mijn 8 tips over hoe je je online cursus kan boosten wanneer je nog maar net start. Extra strategische tips voor succesvolle online cursussen vind je hier.

Heb je nog vragen? Contacteer me op hello@teacheroes.be, ik help je graag!

Elke Van den Eynde

Zijn we al vrienden op social media?

Wil je graag weten waar ik mee bezig ben? Laten we connecteren op social media!